Четвъртък, 18 Мар 2021
            
Общество

В дискусия за дългосрочните цели премина обсъждането на Бюджет 2018 в Горна Оряховица

  11.01.2018 20:47
В дискусия за дългосрочните цели премина обсъждането на Бюджет 2018 в Горна Оряховица

Скромно като присъствие, но дългосрочно като цели и пожелания беше общественото обсъждане на Бюджет 2018 в Горнооряховска община. Немного изказвания, но със сериозни препоръки белязаха представянето на основния финансов закон на Общината. Този път понятието обсъждане не се изчерпи само с обичания диалог между кмета и Стефан Самсиев, включиха се и още няколко горнооряховчани.
Общо взето повечето изказали се граждани, те всъщност бяха всичко на всичко 5, поставиха въпроса защо се прави обсъждане без да има предварителна информация какво съдържа проектът за бюджет. Как да предлагаме и да задаваме въпроси като не знаем за какво става въпрос, попита общинският съветник Огнян Стоянов. Но в същия дух бяха и другите препоръки в тази част – да имат възможност гражданите предварително да се запознаят с предложения проект и след това да го обсъждат. Според Стефан Самсиев обаче липсата на повече хора в залата е заради това, че горнооряховчани не вярват на местната власт, според друг от изказалите се хората не вярват, че въобще нещо зависи от тях. Което със сигурност е вярно. Но пък от друга страна тези хора не са видели как премина обсъждането на търновския бюджет, иначе щяха да са горди с гражданското участие в диспута по горнооряховския.
Диспут, разбира се, е силно казано. Но все пак имаше достатъчно конкретни въпроси и предложения. И достатъчно отговори.
Бюджет 2018 започва от почти 30 милиона лева – макрорамката е 29,574 млн. лв. Миналата година по това време е обсъждана рамка от 27,4 млн. лв. Голямата част от близо двумилионния ръст е заради повишената с 1,7 млн. лв. държавна субсидия. Макар и доста повече, парите от държавния бюджет само донякъде ще компенсират увеличаването на минималната работна заплата и отчислението за ДОО, което също е с 1 % повече.
Местните приходи в бюджет 2018 са планирани без да бъдат увеличавани общински данъци и такси. Идеята е обаче да се запази добрата тенденция от 2017 г. за по-добра събираемост на стари вземания.


Основният приоритет на този бюджет ще бъде да се постигнат етапните цели на Инвестиционната програма. Накратко това ще рече да се завършат започнатите през 2017 г. проекти и да се верифицират над 3,8 милиона лева, инвестирани в строителство досега, които Общината трябва да си върне. По-важното е, че с това ще защити и следващите си проекти от програмата.
Капиталовата програма, която до голяма степен е най-близко до гражданите, е обезпечена с над 1,1 милиона лева – около половината са държавна субсидия, другата половина са от местни резерви. В програмата има 40 обекта от всички обществени сфери.
Тъй като проектът за бюджет беше представен от кмета инж. Добромир Добрев в кратко резюме, дискусията след това се прехвърли върху по-глобалните проблеми на Горна Оряховица.
Въпрос за спортните бази, най-вече нуждата от тренировъчни игрища за футболните отбори и нова спортна зала за над 3000 редовно спортуващи в Горна Оряховица постави председателят на Комисията по младежта и спорта в ОбС Димитър Николов. Отговорът на този етап не е обнадеждаващ в краткосрочен план – засега няма програми, които да финансират в достатъчна степен спортни проекти. Предложението на Николов да се удвои сумата от миналата година, предоставяна на библотеките за закупуване на книги, обаче се оказа вече реализирано. В новия бюджет има 10 000 лева за книги срещу 5000 лв. за миналата година.
В редовните си критики към Общината Стефан Самсиев и този път вмъкна доста наболели теми. Които обаче в голяма част не са в сферата на общински дейности. Въпросът за горнооряховския водопровод щеше да е безкрайно адекватен, ако и операторът на мрежата – ВиК, можеше да вземе някакво отношение. Подобряването на местата за живеене е също хубаво пожелание. Което в края на срещата получи може би най-адекватният отговор от всички тази вечер, дадени от страна кмета. „По ваше време Общината ли се грижеше за градинките между блоковете?”, попита инж. Добрев. Последва признанието, че са го правили хората. Защо вече не го правят и чакат Общината да им чисти дори обелките от люпените семки, не стана ясно.
Иначе Стефан Самсиев постави, както винаги, много важни в дългосрочен план проблеми, извън любимата на всички тема за демографската катастрофа. Какво се прави за замърсяването на въздуха? Защо не се търси начин да се покрие дерето от Харите до Складовете? Защо не се стопанисва изграденото, а хубави паркове и детски площадки се рушат? Защо не се направи нова схема на движение? Какво става със сметосъбирането и снегопочиставнето, след като фирма „Титан” янто не се справя?
Общо взето в същия дух продължиха и следващите изказвания. Възрастен мъж обърна внимание, че е по-добре да се контролира строителството на различните обекти още докато е време, посочвайки конкретни и груби пропуски във вървящите ремонти. Пак той обърна внимание на това, че покрайнините на града се пръвръщат в сметища и всеки си изхвърля боклуците както му падна. Човекът поиска повече контрол поне върху тези неща, които Общината може да контролира.
Общинският съветник Огнян Стоянов отново върна въпроса върху качеството на въздуха и какви средства са отделени в новия бюджет в тази насока. В отговор кметът поясни, че има договор с фирма, която в момента прави предпроектни проучвания за рискови зони, възможности и средства, които ще са нужни за борбата със саждите във въздуха. Проучването струва около 80 000 лева, но то е част от допустимите средтва по проект, в която бенефициенти са близо 30 български града с особен проблем по отношение на въздуха.
Другите мерки в тази насока са усилено залесяване, особено в районите на вече санираните блокоме в квартал „Пролет”.
Огнян Стоянов също повдигна въпроса за опазването на парковете и спортните площадки. Оказа се, че Общината доста е посъкратила разходите за охрана и договор с частна фирма има само за 2-3 обекта.
Третият въпрос на общинския съветник бе за продажбата на бившата сладкарница „Напредък” или бар „Кариби”, както го знаят по-новите горнооряховчани.
Подобен въпрос постави и бизнесменът Николай Рашков. Отговорът беше, че явният търг е докарал почти 600 000 лева за общинското предприятие „Търговия за бита”. То е в ликвидация и с част от тези пари ще се покрият разходите по процедурата. Тъй като фирмата няма сериозни дългове, голяма част от прихода от „Кариба бар” ще премине към общинската хазна, обясни кметът.
Част т въпросите на всички изказали се беше за сметосъбирането и договора с „Титан”. Хората очевидно са недоволни от услугата, е тезата на едни. Каква слуга получаваме, след като плащаме двойно – договорът е сключен при 240 лева минимална работна заплата, а сега тя е 510 лева. Кой отговаря за това? – попита Рашков.
Темата за „Титан” тепърва ще става актуална. Договорът с фирмата изтича в началото на 2019 г. В същото време предстои плащането на такса смет да става по нов начин – според количеството, а не според данъчната оценка. Възнамеряваме през цялата 2018 г. да организираме дискусии по тези теми – как ще се премине към новия начин на изчисляване на таксата и дали услугата да се извършва от общинска или частна фирма, отговори кметът.
По време на обсъждането бяха поставени и други актуални за Горна Оряховица въпроси. Конкретни подробности по бюджета предостави и директорът на финасовата дирекция Валя Андреева. Предстои проектът на Бюджет 2018 да бъде публикуван на сайта на Общината. Още утре пък той ще бъде внесен и в Общинския съвет, където тръгва обсъждането му по комисии.
Елена ВЕЛКОВА
 


Ключови думи
Бюджет 2018 Горна Оряховица
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати