Неделя, 14 Мар 2021
            
Общество

Как ще празнуват и с какво ще почерпят известни именици от Велико Търново

  07.01.2018 09:22
Как ще празнуват и с какво ще почерпят известни именици от Велико Търново

Директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов особено уважава Ивановден, защото като историк знае, че до началото на 20-ти век именият ден е бил истинският личен празник, а рождените дни почти не са се празнували и не са присъствали в ценностната система на българина. Всеки си е знаел и тачел светията покровител. Още рано сутрин той пали свещичка пред домашната икона на Йоан Кръстител.

И днес Иван Църов ще празнува в домашна обстановка. Поканил е по обяд най-добрите си приятели. Тъй като вчера, на Йордановден, беше на лов, задължително на трапезата ще има ястия от дивеч - задушено свинско месо и любимите му зелеви сърми, отново с кайма от диво прасе. Наред с това и традиционната питка и всичко това приготвено вкусно от съпругата му Нелина Църова. Вино не прави, затова пък ракията, с която ще полеят празникът той и компанията му, е домашна.

Известната художничка Иваничка Панева, която носи името на баба си Иванка, признава, че на Ивановден телефонът й не спира да звъни и чак се страхува като наближи този ден. Ще бъде ту в галерията, ту вкъщи, където ще посреща гостите си. То, на този ден гости не се канят, но все пак тя е поканила приятелки. „Компанията ще бъде повече женска, защото за жалост приятелите мъже пооредяха”, сподели тя. Ще черпи с домашна баница, приготвена от нея и суджук на гребен. Виното ще е от магазина, но задължително от изба от Южна България.

Като именичка, Иваничка Панева си пожелава здраве през годината и повече нарисувани картини.

Ана Райковска

 


Ключови думи
Иван Църов Иваничка Панева
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати