Вторник, 16 Мар 2021
            
Политика

Мария Илчева: Стабилността бе ключова за България и Велико Търново през 2017 г.

  07.01.2018 08:55
Мария Илчева: Стабилността бе ключова за България и Велико Търново през 2017 г.

Мария Илчева е магистър по икономика, а в Англия завършва магистратура по публична администрация. Специализирала е в Италия и Испания. През 2017 г. стана доктор по политология, като докторантурата й бе за европейските политики за подкрепа на социалната икономика. Преподава в НВУ „Васил Левски“ и ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“.
Илчева е първи мандат общински съветник. Във Великотърновския общински съвет е в групата на Реформаторския блок. Председател е на постоянната комисия по спорт, туризъм, деца и младеж, член е на комисиите по икономика и по нормативно-правна уредба.


-Г-жо Илчева, каква беше политическата 2017 г.?
-Годината беше белязана от предсрочните парламентарни избори, в които демократичните хора в България получиха едно много голямо разочарование. Знаете – десните партии не се явиха обединени, нямаше силна структура, партия, която да успее да преодолее 4%-овата бариера и да влезе в Парламента. Така че най-голямото разочарование е, че в 44-тото Народно събрание демократичните хора нямат ясно представителство.
Хубавото е,че беше сформирана коалиция на базата и на компромиси, но в крайна сметка имаме стабилност, което е ключово за 2017 г. Благодарение на тази сталибност 2017 г. се очертава като една от най-успешните икономически за България.

-Успяват ли десните на местно ниво да се реваншират на избирателите си?
-Смятам, че във Великотърновския общински съвет Реформаторският блок стои доста добре от гледна точка на активност, предложения, принос към конструктивния диалог, който се води в ОбС. Аз съм първи мандат съветник и не мога да правя преки сравнения, т. е. като участник, с предишни Общински съвети, но смятам, че за тези 2,5 г. от началото на мандата има подобрение в работата на ОбС. Всичко в по-голяма степен е насочено към каузата Велико Търново. Няма толкова политически разнобой - прогресиращо и  развиващо се Велико Търново стои над всичко, търсят се различни обединения, партньорства между колегите от различни групи. Ето един пример – аз, заедно с Нейко Генчев от групата на ГЕРБ и Иван Александров от БДФ, успяхме да направим предложение за кандидатурата на хълма Трапезица за наградата „Европейско културно наследство“ в категорията „Консервация и реставрация“. Тази награда се приема за Оскарите в сферата. Имаме реални шансове Велико Търново да я получи, което е важен знак, че като общински съветници можем да дадем много повече за утвърждаването на града.

-Извън този частен пример с какво реформаторите допринесохте за единението в ОбС, за което говорите?
-Сред най-важните решения, за които и нашата позиция беше доста конструктивна, първо бих посочила бюджета. За 2017 г. голяма част от приоритетите, които реформаторите поставихме – увеличаването на средствата за младежки дейности, включване на средства за проектиране на детската градина в Зона Б, увеличаване на средствата за инициативи на местните общности, за спорт, бяха гласувани. Що се отнася до спорта – ще инициирам търсенето на средства за помощното игрище на стадиона и за изграждането на игрището до Спортното училище и подобряване състоянието на двете вече съществуващи там. Няма как да се чака само на проекти с изцяло безвъзмездно финансиране, по-скоро за спортната инфраструктура трябва да се търсят и други механизми. В момента проучвам къде имаме проектна готовност за отделните терени. Но, да, наистина сме длъжници на великотърновци по отношение на спортната инфраструктура.
Групата на Реформаторския блок инициирахме предложение Община Велико Търново да кандидатства за Етикета за иновации за добро управление на Съвета на Европа. За съжаление за тази процедура Общината не успя да се подготви и затова сме приели решение, че при следващото отваряне ще участва. Това е повишаване на авторитета на местната власт.
Сериозно повдигнахме и въпроса за изработването на общ транспортен план на Велико Търново, защото, за съжаление, градът ни не разполага с такъв стратегически документ и всичко, което се прави по отношение на пътна безопасност и организация на движението, е малко на парче. Получихме подкрепа от колеги от други групи, предложили сме го за финансово обезпечаване през 2018 г.
Продължаваме да настояваме за изграждането на надлез на ул. „Магистрална“ срещу Търговския парк. Имаме обещанието, че ще бъде изграден със средства по проекта за интегриран градски транспорт. Искаме средствата, предназначени за Велико Търново, да бъдат използвани по най-целесъобразния начин и в интерес на гражданите, а не само на туристите. Според нашата група организацията на движение и транспортната инфраструктура в града са много лоши.
Предложихме също да се помисли за изграждането на транспортна връзка между „Варуша“ и „Картала“, която би решила много от проблемите в старата градска част. Във „Варуша“ живеят около 8 хил. души, които плащат данъци, но не ползват градски транспорт, защото такъв няма. Тези хора са лишени от тази основна публична услуга.
През годината повдигнахме и въпроса за изграждането на нови автобусни спирки във Велико Търново. Има няколко места, където такива липсват, на други има само знак, въпреки че Общината има договор с концесионер, поел ангажимент да направи това.
Питали сме и за Хуманитарна гимназия. Всяка година през общинския бюджет тя се дофинансира, и то със сериозни суми, но за там няма ясна стратегия как могат да бъдат преодолени проблемите, дали например не могат да се предложат нови, по-атрактивни специалности. Не смятаме, че закриването е най-доброто решение, но нямаме и вариант, с който да сравним и да преценим дали пък закриването няма да е най-добрият вариант. Предложихме директорът да внесе план как смята да реши проблемите, но внесеният в ОбС материал не даваше представа. Но с общи усилия може да се търсят по-добри варианти.
В Бургас например разкриват нова общинска гимназия със специалност „Компютърно програмиране и иновации“. Общината го е инициирала, т. е. търси се решение, и то с оглед нуждите на бизнеса. А Хуманитарна гимназия засега не е конкурентна.

-Според Вас сбърка ли някъде ОбС през годината?
-Преправянето на решението за паркинга в Старото военно училище - като подход не беше съвсем правилно, защото не бяха проучени достатъчно добре възможностите.
Но важни решения, където имаше единодушна подкрепа, бяха за заданието за изготвяне на подробен устройствен план за терена в Старото военно, с което решение бе поставено началото на процедурата за реално проектиране.
Дълго бе отлаган и четвъртият етап от реконструкцията на общинския пазар. ОбС не е можел да вземе решение за разпределението на печалбата на търговското дружество „Пазари“. Това стана на предходната сесия. Пазарът ни, още повече, че е в центъра на града, няма вид на пазар на областен център.

-Какво да очакваме от Бюджет 2018?
-Направили сме доста конструктивни предложения и смятам, че в голямата им част ще бъдат взети под внимание. По отношение на данъците няма никаква промяна. Така или иначе Велико Търново е на челните места по размер на местните данъци, с изключение на данъка за таксиметров превоз, така че увеличение не можем да очакваме.
През 2018 г. трябва ревизираме и актуализираме някои от ключовите наредби на ОбС, свързани с разпореждането и управлението на общинска собственост. Дължим го на жителите на града. Знаете, имаше и подписки от фирми, които ползват такива обекти, за да  развиват търговската си дейност. Според тези фирми начинът на определяне на наемите е несправедлив и ги ощетява. Те се опитват да съществуват в едни наистина много тежки условия и местната власт трябва да преразгледа, да анализира и да види дали едно облекчение в тази посока не би довело до отдаване на повече площи и съответно до повече приходи за Общината.
Ще държим и урегулирането на кръговите кръстовища – пред пощата, пред пазара, да бъде включено в инвестиционната програма, ще търсим увеличение и на предвидените за спорт средства.
Трябва да включим по-активно гражданите при определянето на приоритетите – обектите, които ще бъдат финансирани през инвестиционната програма например. За съжаление участието на гражданите при обществените обсъждания е минимално или никакво. Не смятам, че не се интересуват за това как се харчат данъците им, по-скоро някъде се къса връзката между това как им се поднася информацията и доколко такъв тип обсъждания се правят в удобно за тях време.
Биляна МИЛЧЕВА


Ключови думи
Мария Илчева Реформаторски блок
0 Коментари
Последни
Седмицата
Анкета
Спазвате ли трите Д - дистанция, дезинфекция, дисциплина?

Резултати