Показани са всички новини ( Не е избран филтър )
Филтър на новините
Може да бъде избран повече от един критерий

| Покажи всички новини
| Покажи само добрите новини
| Покажи само лошите новини
| Покажи само новините с видео

Преизбраха д-р Гецов за директор на Областната болница
Автор: RegNews


Дата: 21.06.2013 11:42:44


Ключови думи: д-р Людмил Гецов, директор, МОБАЛ, В. Търново


Прочетена: 298 пъти


Общото събрание на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ във Велико Търново преизбра д-р Людмил Гецов за изпълнителен директор на болницата. За председател на борда на директорите е преизбрана Димитрина Колева, като представител на Министерството на здравеопазването.

На този етап няма да се променя и капиталът на болницата и той остава 51 % за държавата и 49 % за общините от областта.
Снимки към новината
За да видите голямата снимка, моля кликнете на малката
   
 Добавяне на коментар
Автор на коментара:Вашия коментар:Въведете кода от картинката:

4395125

* RegNews.NET не носи отговорност за съдържанието на коментарите.

Коментари към новината


Автор: Баба Пена | Дата: 11.08.2014 22:47:03
КРАЖБИ ЗА МИЛИОНИ ОТ ВЕЛИКОТЪРНОВСКАТА БОЛНИЦА!!!!
Ревизори разкриха как се източва болница чрез ДДС

Ревизори разкриха игри с ДДС при използването под наем на скъпа апаратура в областната болница във Велико Търново. Злоупотребата е за поне 148 066 лв. Проблемът е, че доставката на апаратите е договорена без ДДС, а лечебницата е плащала всичко с данък и така наемът е излязал “златен”.


Ревизорите засекли и документи с невярно съдържание за собствеността на доставчика на оборудването. Оказало се, че системата за хирургични интервенции не е на дружеството, спечелило обществената поръчка и затова то въобще не е имало право да участва в търга. В докладите инспекторите класифицирали това като “индикатор за измама”.


Проверките започнаха миналата година след сигнали до прокуратурата, Агенцията за обществени поръчки, Министерството на здравеопазването, Сметната палата и Комисията за установяване и предотвратяване на конфликт на интереси. Излезлите наяве нарушения в здравното заведение са от времето на бившия директор д-р Людмил Гецов.


Най-напред в лечебницата влезли представители на Инспектората към здравното министерството. Те проверили обществена поръчка от 11 септември 2009 г. и анекс към нея от 5 март 2013 г. за наемане на оборудване и за ремонт. Процедурата отпреди пет години била открита с решение на възложителя МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” във Велико Търново.

Предмет на поръчката е доставка чрез наемане без право на закупуване на система за краниална и спинална навигация и неврохирургичен инструментариум.


Поръчката печели “Медикъл интернешънъл инвестмънт груп” ООД. Същото дружество е спечелило търг за същата доставка и през 2006 г. Според Търговския регистър дружеството е с адрес в Лясковец, ул. “Трети март” 14. Това се оказало твърде странно, защотона същия живее директорътна великотърновската болница д-р Людмил Гецов. На този адрес лъснали още две семейни фирми на неврохирурга - “Л. Гецов - Габриела Атанасова” и “Медицински център Невромедикс” ЕООД. Второто дружество е с едноличен собственик и управител Стефка Гецова, майка на директора.


В писмените си обяснения след проверката д-р Людмил Гецов заявява остро: “Не е моя, нито на финансовия инспектор работа да анализира адресите за кореспонденция на участниците в открити процедури.”

Бившият болничен шеф отсича, че няма да коментира тези факти, защото по закон свързаност би могло да има само между хора и фирми, а не между адреси. Проверяващите обаче не са приели това твърдение като основателно и са потвърдили констатациите.


Ревизорите се разровили и около факта, че след изтичане на срока на първия договор на 11 септември 2009 г. пак бил избран същия доставчик, но в наема вече били вкарани и разходите за консумативи, профилактика, сервиз и застраховка, което увеличава разходите на болницата.

На 6 август миналата година д-р Людмил Гецов уведомил проверяващите от Министерството на здравеопазването, че консумативите са за сметка на фирмата доставчик. Двайсетина дни по-късно пък заявил, че за навигацията, оперативния микроскоп и инструментариума не се използват консумативи.


“Прави впечатление, че от 2006 г.(когато е сключен първият договор - б.а.) до 2012 г. болницата е платила на дружеството 1 442 527 лв. без ДДС, като сумата многократно надхвърля стойността от 620 400 лв., на която апаратурата е заведена счетоводно. Това е във вреда за лечебницата”, се казва в доклада на Инспектората на Министерството на здравеопазването.


Данните били изпратени по компетентност в Агенцията за държавна финансова инспекция. Експертите анализирали обстоятелството, че от “Медикъл интернешънъл инвестмънт груп” предоставили на болницата скъпата система за още 3 години срещумного странен наем- 40% без ДДС от стойността на всяка клинична пътека за оперативно лечение в неврохирургичното отделение. Така според договора болницата е трябвало да плати общо 740 334 лв. без ДДС. Реално обаче са броени 888 401 лв. Пред инспекторите д-р Гецов се оправдал, че е допусната техническа грешка. Твърдял, че за да поправи пропуска, към първоначалния договор от 11 септември 2009 г. е подписал допълнително споразумение на 12 септември 2011 г. за цена с ДДС.


“Д-р Гецов обаче не пояснява къде е сключеното допълнително споразумение. Не посочва на кое длъжностно лице от болницата е оставил оригинала за изпълнението му, както и защо не е предал архива на здравното заведение на новия директор д-р Стефан Филев”, пише във финансовия одит.


Въпреки многократните опити на “Труд” да се свърже за коментар с д-р Гецов, той упорито не вдигаше телефона си. Оказа се, че по време на изпълнението на договора между болницата и “Медикъл интернешънъл инвестмънт груп” собственикът на дружеството Пламен Папазов (43 г.) е починал.Фирмата е била прехвърленаи в момента се управлява от сина му Николай Папазов. “Не се наемам да коментирам нищо по случая. Към датата на подписване на договора не съм представлявал фирмата. Сега аз я ръководя, но не желая да давам обяснения”, заяви 21-годишният Папазов.


Материалите от проверката са изпратени в прокуратурата. “Ще се търси отговорност от виновни длъжностни лица. Разследването ще трябва да изясни каква е връзката на д-р Гецов с фирмата, която е победител в обществената поръчка за оборудването. Освен това трябва да се установи защо медикът не е декларирал тази свързаност и има ли в случая конфликт на интереси”, казаха от окръжната прокуратура.