Понеделник, 20 Май 2024
            
Горна Оряховица Общество

Музеят показва най-атрактивните находки от сезон 2023 на крепостта Ряховец

  09.05.2024 20:02
Музеят показва най-атрактивните находки от сезон 2023 на крепостта Ряховец

Над 50 експоната са подредени в изложбените пространства на Историческия музей в Горна Оряховица, за да разкажат за деветия археологически сезон на крепостта Ряховец и за по-новия обект Източен некропол и селище. Подбрани са някои от най-атрактивните находки от миналата година, която беше доста добра за археолозите с няколко интересни открития.

Откриването на изложбата отново направи тесен Музея за хората, които искат да видят находките, а и заради многото замесени в самите разкопки.

По традиция, показвайки резултатите от последното археологическо лято, екипът изразява своята благодарност към всички, които са помагали. Свидетелства за дарения получават хората от местния бизнес, които подкрепят първата в страната Археологическа школа за ученици. Специални грамоти получават и децата, както и техните учители.

Първото археологическо училище за ученици у нас има вече осемгодишна история. През есента на 2023 г. се включиха 25 ученици от СУ „Георги Измирлиев“, СУ „Вичо Грънчаров“ и ПЕГ „Проф. д-р Асен Златаров“. Всяка група работи по една седмица с археолозите, като младежите научиха основните неща от работата на екипа. От Школата вече са излезли и бъдещи археолози, но не това е основната й цел. „Искаме младите хора да се срещнат с нещо различно от дигиталния свят, в който живеят. За много от тях нашата работа е абстрактна и фантасмагорична. Но само за пет работни дни повечето започват да се справят много добре. И много важно е, че започват да се интересуват повече за миналото на своя край, за историческите събития, разиграли се тук, за хода на историята въобще. Така те получават един по-широк поглед, придобиват култура и познания“, обяснява Мая Иванова.

Миналата година към традиционните приятели на Школата, които помагат със средства или материали, се добавиха и нови. За всички имаше свидетелство за дарение – бар „Империал“ и Анастас Начев, пицария „Антонио“ – Антон Вълев, „Алексис“ ООД – Александър Павлов, „Сага 2000“ – Йордан Минчев, „Еконт Горна Оряховица“ – Дочка Моллова, закусвалня „Апетито“ – Марин Кънев, магазини ARR – Росен Русев.

С връчването им се заеха директорът на Музея Пламен Мадемов и ръководителите на екипа – археолозите Илиян Петракиев и Мая Иванова.

Преди тази официална част Пламен Мадемов представи и най-новия труд на екипа си – кратък филм за деветте сезона на Ряховец и покани всички на своеобразен Ден на отворените врати, предвиден за 30 май. Тогава крепостта ще е готова да посрещне всички, които искат да надникнат отблизо към работата на археолозите.

Археологическите проучвания през 2023 г. бяха на два обекта. И на двата обекта работи вече доста постоянен екип с ръководител Илиян Петракиев от РИМ – Велико Търново и зам. ръководител Мая Иванова от Исторически музей – Горна Оряховица.

Представяйки изложбата Илиян Петракиев отдели повече време за благодарности – към децата, които участват в школата, към учителите им, към спонсорите, към колегите от РИМ, които също са съпричастни с проучването на Ряховец. В присъствието на зам. кмета Петя Иванова той благодари на Общината за сериозната подкрепа още от първия ден на новото общинско ръководство. Николай Рашков се качи на крепостта още преди официалната кметска клетва и обеща пълно съдействие. В резултат за първи от доста години Общината заделя средства и за двата обекта, по които работят археолозите. Много емоционално Петракиев разказа и за голямото откритие тази година – средновековна църква.

Проф. Хитко Вачев, който е консултант на разкопките, за пореден път изтъкна, че Илиян Петракиев и Мая Иванова отдавна нямат нужда от неговите напътствия и са вече утвърдени учени. Но професорът се възползва от възможността да изтъкне приноса на трите студентки, които вече трета година работят с екипа. Те са новата вълна в археологията и съм горд, че са мои ученици, каза проф. Вачев.

Самата изложба включва част от откритията, направени на двата фронта, на които работят археолозите в Горна Оряховица.

Първо през юни и юли се работи на Източния некропол. Там се започна със спасителни разкопки по време на рекултивацията на старото сметище преди почти три години. Но вече се правят редовни проучвания, а преди година се установи, че освен некропол, има и селище. Финансирането на тези проучвания е от бюджета на Общината – 20 000 лева за 2023 г.

Разкопките на основния обект – крепостта Ряховец, се финансират от Министерството на културата, което отпусна 46 000 лева за миналия сезон. През 2023 г. разкопките продължиха един месец в три сектора. Продължи се доразкриването на Главната порта и Южното подградие, където има следи от елинистичния период, но най-много сили се хвърлиха на един нов сектор.

Всъщност сезон 2023 г. започна в предпоследния ден на 2022 г. Човек от екипа се разхождал в подножието на крепостта и случайно погледът му попаднал на нещо, което му заприличало на архитектурни елементи. Веднага се обадил на археолозите и на 30 декември те организирали спасителна мисия. Оказало се, че наистина са части от колона, вероятно средновековна. Прибрали я в Музея и отбелязали мястото, планирайки проучване. Тази случайна находка довела до най-значимото откритие за сезона – църква от края на XII - средата на XIII век.

В плана за разкопките били заложени само няколко квадрата в този сектор на Северното подградие, така че има още много работа за доразкриването на църквата. Засега е открита част от абсидата и малко от източната част на храма. За съжаление структурата е силно повредена, но се предполага, че е имала поне два строителни периода. Открити са много стенописи, но силно фрагментирани. Работили с помощта на специалиста доц. Пламен Събев от РИМ, но не успели да подредят образ или сцена. В изложбата обаче са представени няколко обединени поне цветово парчета от фреските.

Именно църквата е акцентът в изложбата що се отнася до разкопките на крепостта. При разкриването на пода е открит бронзов кръст енколпион (направен е от две пластини, а в кухината се е носело нещо свещено или закрилящо собственика – мощи, парченце от светия кръст и т.н), на който по-късно в лабораторията на РИМ успели да разчетат надпис „Георги“.

Заедно с храма се разкрива и прилежащия му некропол. През миналата година са работили по 12 гроба, а има и още. Един от най-интересните гробове е на млада жена. Около черепа и под него намерили множество стъклени мъниста, вероятно част от покривало за глава. Те, както и детска бронзова гривна, обеци, кръста на Георги и парчетата от стенописи са в центъра на изложбата.

Показани са още средновековни монети, части от керамични съдове, предмети от бита, открити по време на едномесечното проучване миналата есен. Повечето са средновековни. Но има и няколко от елинистичния период I – II век пр. Хр. Интерес представлява поредната амфорна дръжка с анепиграфски печат. Такива находки се свързват с тракийско население, обитавало района по онова време.

На другия обект – Източния некропол със селище, също продължи проучването на структури, открити в предишния сезон, но излязоха и нови обекти. Сред интересните находки, които обаче няма как да бъдат показани в изложба, е наземно жилище от 13 век с много добре запазени цели греди, макар и обгорени. Излезли са още два гроба и така в некропола са разкрити общо 12 погребения досега. В една яма открили цял череп на кон, който е допълнение към подобни находки от предишни години. Това откритие подкрепя хипотезата за номадско население в района на Ряховец, за която археолозите продължават да събират доказателства.

Показани са предмети от бита, бронзова гривна, миниатюрно мънисто, открити в Източния некропол със селище. Най-интересната находка от този обект е много добре запазен нож с костена дръжка. Той също може да се свърже с теорията за куманското население.

Изложбата ще остане подредена цяло лято, а на 29 май Ден на отворените врати ще има и в Музея и всеки ще може да получи повече информация от самите музейни работници.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
Изложба Исторически музей Ряховец Горна Оряховица
Последни
Седмицата
Анкета