Неделя, 19 Май 2024
            
Лясковец Общество

Известни фолклористи журират конкурса „Заблеяло ми агънце“ на Събора на овцевъдите

  08.05.2024 11:45
Известни фолклористи журират конкурса „Заблеяло ми агънце“ на Събора на овцевъдите

Известни фолклористи ще оценяват изпълнителите в Национален фолклорен конкурс „Заблеяло ми агънце“, който ще се проведе от 24 до 26 май т. г.  в рамките на Националния събор на овцевъдите в България.

НФК  „Заблеяло ми агънце“ е за изпълнители в областта на музикалното и танцовото фолклорно изкуство, словесния фолклор, изобразителното изкуство и художествените занаяти, свързани с овцевъдството и обичайните практики на празника Гергьовден. В рамките му се представят обреди и обичаи,  Гергьовски обредни хлябове и детски рисунки, свързани с овчарството. Конкурсът е единствен по рода си у нас и в предстоящото му дванадесето издание ще участват близо 3000 изпълнители в различни категории и възрастови групи от цялата страна. Те ще се изявят на две сцени край Петропавловския манастир до град Лясковец, област Велико Търново. 

Сред журито, което ще оценява изпълнителите, ще са проф. д-р Светла Станилова – преподавател в АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив; Ваня Монева – хоров диригент и  съосновател на хор „Космически гласове“, носител на редица престижни музикални награди; проф. д-р Даниела Дженева  - хореограф, зам.-ректор на АМТИИ „Проф. Асен Диамандиев“ гр. Пловдив, главен художествен ръководител и хореограф на Фолклорен ансамбъл „Тракия“; Асен Павлов – създател и хореограф на ансамбъл „Чинари“ и преподавател в НУТИ София; проф. Румяна Цинцарска – етнолог, етно-музиколог, създател на музикалната редакция на програма и фонд „Народно творчество” в БНТ, автор на над 40 фолклорни етнографски филма; Марек Дяков - композитор на танцова, симфонична, камерна и филмова музика, диригент на ансамбъл „Пирин“ и ансамбъл „Гоце Делчев“; д-р Владимир Величков – музикант и преподавател в НУИ “Панайот Пипков“ и ПУ „Паисий Хилендарски“, създател на формация „Жарава“, номиниран за награда „Грами“ за албума си „Пробуждане“ и др.

Още много фолклор, народни традиции, занаяти и етно възстановки  от цяла България ще предложи от 24 до 26 май Съборът на овцевъдите.  По традиция, събитието ще започне с прогонване на злите сили от кукери и прочутия народен оркестър „101 каба гайди“. Край Петропавловския манастир ще могат да се видят изпълнения на каракачани и нестинари, а за запалените по народните ритми ще има хоротеки.

Гордостта на странджанската традиция - народната певица Жечка Сланинкова, и бесарабският славей Лилия Семкова ще са звездите на празничния  вечерен концерт на 24 май.  На следващата вечер в събота, 25 май, от 19:00 на сцената ще излезе голямата Николина Чакърдъкова и нейния Неврокопския ансамбъл.

Финал на събора ще е 5-часовия концерт на виртуозния кларинетист Иво Папазов – Ибряма и оркестър „Тракия“. Хороводната програма на Ибряма  неговите невероятни музиканти ще започне точно в 12,00 ч. на 25 май.

Съборът на овцевъдите и тази година ще представи постиженията в бранша и богатата народна култура, традиции и фолклор.  От 24 до 26 май край Петропавловския манастир ще има изложение на различни видове животни (овце, кози, коне тежковози, магарета, кучета и др.), селскостопанска техника, оборудване, фуражи, специализирана литература и медикаменти за животновъдството, био пазар, изложение на продукти от овче и козе мляко и месо, различни фермерски състезания, демонстрации на производството на млечни храни по автентични и съвременни технологии. 

Национален събор на овцевъдите в България си провежда ежегодно край Патропавловския манастир до град Лясковец, област Велико Търново, от 2011 година. Форумът се организира от Национална овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и Фондация „Наследство в бъдещето“, със съдействието на Министерството на земеделието и храните на Република България и подкрепата на общините Велико Търново, Лясковец и Горна Оряховица.


Ключови думи
Национален събор на овцевъдите 2024