Неделя, 19 Май 2024
            
Горна Оряховица Спорт

Децата на „Локомотив” станаха четвърти в Международния турнир „Северна звезда”, изпревари ги само „Левски” от българските отбори

  06.05.2024 13:16
Децата на „Локомотив” станаха четвърти в Международния турнир „Северна звезда”, изпревари ги само „Левски” от българските отбори

„Локомотив” влезе в четворката на силен международен турнир за набор 2012, организиран от ФК „Дунав” (Русе). Възпитаниците на Владимир Русев и Тодор Бакърджиев играха финал за 3-4 място с „Левски” и загубиха, но пък преди това победиха връстниците си от „Лудогорец” и „Септември” и така станаха вторият най-добре представил се български отбор в турнира. И това при първото участие на момчетата, девет от които са по-малки от набора, в международни срещи. Първите две места в турнира заеха децата от две от най-силните школи на Балканите – „Бурсаспор” и „Стяуа”.

В турнира „Северна звезда” участваха осем отбора от България, Румъния и Турция -  „Дунав” (Русе), „Левски” (София), „Септември” (София), FCSB „Стяуа” (Букурещ, Румъния), Progresul Spartac (Букурещ, Румъния), Bursaspor (Бурса, Турция). В тази компания децата на „Локо” играха като равни и бяха наречени „приятната изненада” на турнира.

„Локо” попадна в предварителна група с отборите на FCSB, „Септември” и „Лудогорец”. Малките „железничари” отстъпиха на бъдещия финалист „Стяуа”, но победиха децата от школата на българските шампиони. Същият резултат имаше и „Септември” и в мача между двата отбора трябваше да се реши второто място в групата, което праща във финалната четворка. В един оспорван и драматичен мач „черно-белите” от Горна Оряховица се наложиха над софиянци и си осигуриха място в четворката.

В полуфинала възпитаниците на Владо Русев отстъпиха на „Бурсаспор” и трябваше да играят за 3-4 място в турнира с момчетата на „Левски”. В крайна сметка останаха на четвъртото място, което е огромен успех с оглед на изключително силната конкуренция от водещи школи на три балкански държави.

Финалът между „Бурсаспор” и FCSB бе спечелен от турския отбор след дузпи.

Турнирът ни даде възможност да изиграем първите си международни срещи и да се изправим срещу много силни школи. Намерихме нови приятели, показахме какво можем, получихме насока за бъдещата работа, забавлявахме се, защитихме достойно клуба си, показахме на всички гордостта си към клубната принадлежност. Благодарим на „Дунав” (Русе) за поканата и ги поздравяваме за отличната организация. Догодина ще се върнем по-уверени, можещи и смели, коментира треньорът на малките „локомотивци” и президент на клуба Владимир Русев.

„Локомотив”: Мартин Иванов, Александър Атанасов, Боян Караниколов, Калоян Караниколов, Явор Иванов, Кристиан Алексиев, Илиян Песаров, Александър Моллов, Кристиян Богословов, Никола Николов, Димитър Стойков, Емилиян Стойков, Михайл Чолаков, Никола Недев.

Девет от тези момчета са година по-малки от набора на турнира – 2012 г. Това прави още по-значимо тяхното представяне.

И въпреки че за тях нямаше ваканция и играха финала си навръх Великден, те пожелаха да тренират още на следващия ден, вдъхновени от новия си опит и придобитото самочувствие.


Ключови думи
Локомотив Северна звезда Горна Оряховица