Понеделник, 13 Май 2024
            
Горна Оряховица Избори 9 юни 2024 г. Политика

ЦИК заличи регистрацията на „Атака“, но нови „величия“ се борят да завземат нишата

  28.04.2024 16:19
ЦИК заличи регистрацията на „Атака“, но нови „величия“ се борят да завземат нишата

Партия „Атака“ не е успяла да събере 2500 редовни подписа и ЦИК е заличила регистрацията й за вота на 9 юни. Не че е първата политическа формация, сгромолясала се от основна сила до миманса на партийния живот. Но да не може да събере 2500 подписа Волен Сидеров, който хиляди българи смятаха за Месия?! Поучително е за съдбата на подобни политически метеори.

Но природата празни пространства не търпи и нови звезди се борят за нишата, опразнена от Волен. И не става въпрос за Костадин Костадинов и неговата „Възраждане“.

23 партии и 11 коалиции подадоха документи за участие в предстоящите избори две в едно на 9 юни за народни представители и за членове на Европейския парламент. След проверката на подписките партиите станаха 22, заради отпадането на „Атака“.

Повечето играчи, заявили участие на 9 юни, са познати. Има обаче няколко партии, които за първи път се явяват на избори, а зад тях стоят интересни хора. Което не означава автоматично, че те имат някакъв особен потенциал. Но знаеш ли?

На пръв поглед ПП „Величие“ може да изглежда несериозно, защото е регистрирана в село Ветрино, Варненско. Но зад нея стоят експертът по разузнаване полк. Никола Марков и създателят на Историческия парк край село Неофит Рилски, Варненско Ивелин Михайлов. Който между другото е горнооряховчанин. Двамата обикалят усилено страната, а и се срещат с българи в чужбина от няколко месеца и набират почитатели. Както и врагове, които обаче им правят още реклама.

ПП „Единение“ е създадена от двама бивши депутати от „Продължаваме промяната“ – Иван Маркос Христанов и Иван Манев. Те представляваха Плевенски регион и доколко са познати извън своята област, ще видим на 9 юни.

И последната нова партия е на бивш депутат на „Продължаваме промяната“ – Радостин Василев, който беше и министър на спорта в едно от служебните правителства. Неговата партия се казва „Морал Единство Чест“, тоест МЕЧ.

Общо взето на имена го докарват.

При коалициите е доста по-интересно. Те може да са само 11, но там са събрани тройно повече политически субекти.

За отбелязване е, че коалиция „Продължаваме промяната – Демократична България“ е редуцирана с 1/3 в сравнение с последните избори. „Зелено движение“ напусна ДБ, а „Средна европейска класа“ излезе от ПП. Зелените се регистрираха за самостоятелно участие.

Възражда се една коалиция с почти 20-годишна история – „Коалиция на розата“, която на времето обединяваше легенди като Александър Томов, Кръстьо Петко и Гюнер Тахир. Останал е само Томов.

„Синя България“ е най-голямата коалиция като брой партии, които я съставят. Цели седем формации са се събрали заедно, въпреки доста различния си профил. Някои от тях с минало като БДФ, НДСВ, „България на гражданите“ и т.н.

От опитите на левите сили да се обединят се пръкнаха няколко коалиции. „БСП за България“ вече си имат за конкурент не само коалиция „Левицата!“, където са цели 6 формации, но и КП „Солидарна България“, която се води от две атрактивни дами - стигналата до балотаж и много успешно представила се кандидат кметица на София Ваня Григорова и вечната Мая Манолова.

Няма как да пропуснем КП „Граждански блок“. Със съюза между Български демократичен съюз „Радикали“ и Партията на българските жени влиза в политиката бившият главен прокурор Иван Гешев. Партията на жените навремето даде регистрацията си на царя. Може да донесе късмет.

Ето и всички субекти, подали документи в ЦИК:

Партии

ПП БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ОБЕДИНЕНИЕ

ПП „БЪЛГАРСКИ НАЦИОНАЛЕН СЪЮЗ „НОВА ДЕМОКРАЦИЯ“

ПП ВЪЗРАЖДАНЕ

ПП „НАРОДНА ПАРТИЯ ИСТИНАТА И САМО ИСТИНАТА“

ПП „ГЛАС НАРОДЕН“

ПП „ИМА ТАКЪВ НАРОД“

ПП „ДВИЖЕНИЕ ЗА ПРАВА И СВОБОДИ“

ПП „ПРЯКА ДЕМОКРАЦИЯ“

ПП „БЪЛГАРСКИ ГЛАСЪ“

ПП „РЕПУБЛИКАНЦИ ЗА БЪЛГАРИЯ“

ПП „ОБЩЕСТВО ЗА НОВА БЪЛГАРИЯ“

ПП „МОРАЛ ЕДИНСТВО ЧЕСТ“

ПП „ВМРО – БЪЛГАРСКО НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ

ПП „ЗА ВЕЛИКА БЪЛГАРИЯ“

ПП „Партия на ЗЕЛЕНИТЕ“

ПП „БЪЛГАРСКИ СЪЮЗ ЗА ДИРЕКТНА ДЕМОКРАЦИЯ

ПП „БЪЛГАРСКИ ВЪЗХОД“

ПП „ВЕЛИЧИЕ“

ПП „НИЕ ИДВАМЕ“ 

ПП „АТАКА“ - ЗАЛИЧЕНА

ПП „ЗЕЛЕНО ДВИЖЕНИЕ“

ПП „ЕДИНЕНИЕ“

ПП „ПРАВОТО“

 

Коалиции

КП „ЦЕНТЪР“ - ПП „СВОБОДА“ И ПП „БЪЛГАРСКА ЗЕМЕДЕЛСКА ПАРТИЯ“

КП „КОАЛИЦИЯ НА РОЗАТА“ - ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ – ЕВРОЛЕВИЦА“, ПП „ОБЕДИНЕН БЛОК НА ТРУДА БЪЛГАРСКИ ЛЕЙБЪРИСТИ“ И ПП „РОДОЛЮБИЕ 2000“

КП „НИЕ ГРАЖДАНИТЕ“ - ПП „БЪЛГАРСКАТА ПРОЛЕТ“, ПП „КОЙ – КОМПЕТЕНТНОСТ, ОТГОВОРНОСТ И ИСТИНА“ И ПП „БЪЛГАРСКА РАБОТНИЧЕСКО – СЕЛСКА ПАРТИЯ“

КП „ГРАЖДАНСКИ БЛОК“ - ПП „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕН СЪЮЗ „РАДИКАЛИ“ И ПП „ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ ЖЕНИ“

КП „СИНЯ БЪЛГАРИЯ“ -  „КОНСЕРВАТИВНО ОБЕДИНЕНИЕ НА ДЕСНИЦАТА“, партия „БЪЛГАРСКИ ДЕМОКРАТИЧЕСКИ ФОРУМ“, партия „ДВИЖЕНИЕ ДЕМОКРАТИЧНО ДЕЙСТВИЕ – Д3“, партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СТАБИЛНОСТ И ВЪЗХОД“ /НДСВ/, партия „ДВИЖЕНИЕ БЪЛГАРИЯ НА ГРАЖДАНИТЕ“, партия „ПАРТИЯ КОНСЕРВАТИВНА БЪЛГАРИЯ“ и ПП „РАДИКАЛДЕМОКРАТИЧЕСКА ПАРТИЯ В БЪЛГАРИЯ“ 

КП „ЛЕВИЦАТА!“  - ПП „АБВ (АЛТЕРНАТИВА ЗА БЪЛГАРСКО ВЪЗРАЖДАНЕ)“, партия „ДВИЖЕНИЕ 21“, партия „ЗЕЛЕНА ПАРТИЯ“, партия „ЗЕМЕДЕЛСКИ СЪЮЗ „АЛЕКСАНДЪР СТАМБОЛИЙСКИ“, партия „НАЦИОНАЛНО ДВИЖЕНИЕ ЗА СПАСЕНИЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО“, и партия „ПОЛИТИЧЕСКО ДВИЖЕНИЕ СОЦИАЛДЕМОКРАТИ“ 

КП „БСП ЗА БЪЛГАРИЯ“ - ПП „БЪЛГАРСКА СОЦИАЛИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“, партия „ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ „ЕКОГЛАСНОСТ“ и партия „ПОЛИТИЧЕСКИ КЛУБ „ТРАКИЯ“ 

КП „СОЛИДАРНА БЪЛГАРИЯ“ - ПП „ИЗПРАВИ СЕ БЪЛГАРИЯ“, партия „БЪЛГАРСКАТА ЛЕВИЦА“ и партия „ОБЕДИНЕНА СОЦИАЛДЕМОКРАЦИЯ“ 

КП „ПРОДЪЛЖАВАМЕ ПРОМЯНАТА – ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ“  - ПП „Продължаваме Промяната“, партия „Волт“, партия „Демократи за силна България“ (ДСБ) и партия „Движение Да България“.

КП ГЕРБ-СДС - ПП ГЕРБ и партия Съюз на демократичните сили (СДС)

КП „НЕУТРАЛНА БЪЛГАРИЯ“ - ПП „КОМУНИСТИЧЕКА ПАРТИЯ НА БЪЛГАРИЯ“, партия „БЪЛГАРСКА КОМУНИСТИЧЕСКА ПАРТИЯ“, партия „ПАРТИЯ НА БЪЛГАРСКИТЕ КОМУНИСТИ“ и партия „РУСОФИЛИ ЗА ВЪЗРАЖДАНЕ НА ОТЕЧЕСТВОТО“.

Вече е време за редене на листи, а това са трудни дни, особено за големите играчи. Ще има много скандали и напрежение до последния ден. Срокът за регистрация на кандидатските листи и за двата вида избори е до 17:00 ч. на 7 май. Листите се регистрират в регионалните избирателни комисии.

Елена ВЕЛКОВА


Ключови думи
ЦИК регистрация избори 9 юни 2024
Последни
Седмицата
Анкета