Събота, 04 Май 2024
            
Други Свищов

Призово място за Търговската гимназия в Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“

  22.04.2024 13:42
Призово място за Търговската гимназия в Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“

Финалният етап на Националното състезание по предприемачество „Най-добра бизнес идея“, чийто домакин беше ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ – Свищов, се проведе от 17 до 19 април 2024 г. Целите на престижната надпревара са да се засили мотивацията за пълноценно усвояване на учебното съдържание, базирано на междупредметните връзки в посока предприемачество; да се стимулира иновативността, креативността и екипната работа; да се насърчи развитието на предприемаческа култура и мислене, да се даде възможност за творческа изява на придобитите знания, умения и компетентности в областта на иновациите и предприемачеството.

Съгласно регламента, от общо 57 бизнес идеи, след проведената предварителна квалификация, до националния кръг на състезанието бяха допуснати 24 ученици и 3 резерви. Обновената сграда на гимназията посрещна участници от всички краища на България – Петрич, Сандански, Бургас, Варна, Видин, Силистра, София и много други близки и далечни градове. Участниците бяха разпределени по отбори на случаен принцип и генерираха бизнес идеи по зададения казус на тема: „Традиционни български продукти – наследство и иновации“.

Бизнес идеята, „Бинг. Дръжки за поддръжки“ на Виолета Ненкова, ученичка от ХІІ-а клас на Търговската гимназия и нейния екип - Паолина Колева, Марк Кюркчиев и Симге Реджеб, е класирана на призовото второ място. Ръководител на ученичката е Диана Илиева-Атанасова.

За отличното си представяне всички ученици и техните ръководители получиха грамоти от Министерството на образованието и науката. Отличените с призовите три места участници в състезанието бяха наградени с медали за индивидуалното и купи за училищното класиране, грамоти, предметни награди от Община Свищов – партньор на училището-домакин, както и със сертификат, с който се признава оценката Отличен 6.00 за резултат от конкурсен изпит в УНСС за специалност „Предприемачество“.

Организатор на състезанието е Министерство на образованието и науката и Регионално управление на образованието – Велико Търново, със съдействието и подкрепата на катедра „Предприемачество“ на УНСС. Жури в състав: гл. ас. д-р Силвия Георгиева УНСС – председател; и членове: Юлия Величкова - старши експерт професионално образование и обучение РУО Велико Търново, Румяна Кузева - началник отдел "Образование и младежки политики" Община Свищов, Пламен Петров – директор „Производствена дейност“ на „Свилоцел“ ЕАД, Славина Николова – докторант УНСС, оцени бизнес идеите и определи победителите сред екипите от ученици.

„Щастливи сме от факта, че бяхме домакини на едно от най-престижните състезания в сферата на икономическото професионално образование. Горди сме с отличното представяне на нашата ученичка Виолета Красимирова Ненкова. Поздравления за мотивацията, труда и високото постижение!“, споделят от училището.


Ключови думи
предприемачество
Последни
Седмицата
Анкета