Четвъртък, 02 Май 2024
            
Горна Оряховица Други

Болницата в Горна Оряховица стартира кампания за измерване на костната плътност на преференциални цени

  19.04.2024 14:35
Болницата в Горна Оряховица стартира кампания за измерване на костната плътност на преференциални цени

По традиция през май в болницата в Горна Оряховица стартира кампания за желаещи да измерят костната си плътност със скенер на преференциални цени. Кампанията ще започне веднага след великденските празници - от 7 май, и ще продължи три месеца. Въпреки повишението на цените на медицинските услуги и изследвания, пациентите ще могат да се изследват отново за 40 лева.

Този съвременен метод на изследване на костната плътност е щадящ за пациента, тъй като облъчването върху него е много слабо и безболезнено, а в същото време резултатите са точни и прецизни.

Остеопорозата е метаболитно костно заболяване, характеризиращо се с ниска костна минерална плътност, повишена крехкост на костта и повишен риск от фрактури на различни кости. Заболяването се проявява с болки в гърба, фрактури на прешлени, фрактури на кости на предмишница и други кости, които се получават при минимални и нискоенергийни травми и падания.

Целта на изследването е превенция на остеопорозата след навременното й диагностициране и съответно назначаване на терапия от специалисти.

Медицинската услуга се предлага в МБАЛ от 7 години след въвеждане в експлоатация в отделението на новия компютърен томограф и след инсталирането на софтуер за измерване на костната плътност (остеоденситометрия).

През предходните години кампаниите за измерване на костната плътност в стационара преминаха при голям интерес. Не само новооткритите случаи, но и пациенти с установена остеопороза получиха консултации от ендокринолог за навременна терапия.

Желаещите следва да се запишат на телефон 0878 746 356, Николина Кирилова, старши рентгенов лаборант.


Ключови думи
измерване на костна плътност
Последни
Седмицата
Анкета