Сряда, 01 Май 2024
            
Велико Търново Култура

Новият том на поредицата „Българска национална история“ акцентира върху Второто българско царство и столичния Търновград

  18.04.2024 12:07
Новият том на поредицата „Българска национална история“ акцентира върху Второто българско царство и столичния Търновград

При голям интерес премина представянето на новия Четвърти том на поредицата „Българска национална история“, описваща византийското владичество, възстановяването на държавността с въстанието на Петър и Асен и цялата епоха на Второто българско царство и столичния Търновград. Премиерата на изданието бе част от форума „Фоайе на книгата“, който се провежда през април в Регионална библиотека „Петко Р. Славейков“ с подкрепата на Община Велико Търново.

Новата историческа книга бе представена от историка, общественик, почетен гражданин на старопрестолния град и съавтор на книгата проф. Пламен Павлов, от д-р Анелия Маркова  - също съавтор, както и от журналистката от Общинско радио Велико Търново Кремена Крумова.

Четвъртият том на „Българска национална история“ описва максимално обективно историческите събития и процеси по българските земи от началото на XI до средата на XV век. Шестте раздела и над 700- страници на изданието разказват за държавното, политическото, стопанското и културното развитие на Второто българско царство и за водещата роля на столицата Търновград в Югоизточна Европа.

В книгата се съдържат текстове на проф. Пламен Павлов, доц. Иван Лазаров, Георги Н. Николов, д-р Анелия Маркова и Красимир Кръстев. Изданието е с участието на проф. Иван Тютюнджиев, Венелин Грудков, Пламен Събев, Тервел Попов и Кирил Маринов.


Ключови думи
„Българска национална история“ проф. Пламен Павлов