Събота, 27 Апр 2024
            
Горна Оряховица Светски

Премиерата на документалния филм „От другата страна“ на Николай Русаклиев и Мартин Георгиев препълни столично кино

  27.03.2024 13:39
Премиерата на документалния филм „От другата страна“ на Николай Русаклиев и Мартин Георгиев препълни столично кино

Кинопремиерата на документалния филм „От другата страна“ препълни столичното кино „Одеон“. Политици, журналисти, магистрати и общественици се събраха, за да видят за първи път на бял свят един различен разказ за войната в Украйна, сниман в Русия, Донецк, и новозавладените територии. Прожекцията беше в рамките на 28-то издание на Международния „София филм фест“.

Лентата е дело на Продуцентска къща „Телеман“ и „Пламар Студио“.

Действието във филма се развива през месец април 2023 г. Журналистът Мартин Георгиев е допуснат от другата страна на фронта в Украйна. Той вече беше ходил в Одеса, Николаев и Киев в началото на войната, когато всички украинци бягаха в обратна посока. И още тогава поиска да види и другата страна – Русия, Донецк, а защо не и Мариупол.

Тъй като Мартин е журналист от страна, член на НАТО - обявена от руския президент Путин за вражеска държава - допускането му там изглеждаше невъзможно. Но точно една година след началото на конфликта, той получи виза и акредитация, след което прекара две седмици от другата страна.  Така Мартин стана единственият журналист, който е бил и в Украйна, и в Русия, докато между тях се води война. И има две военни акредитации. Нещо повече – Мартин Георгиев със сигурност е последният чужденец, посетил централата на Частната военна компания „Вагнер“ преди метежа на Пригожин и последвалата му смърт.

Първият за 2024 година Международен филмов фестивал Best Film Awards, с рейтинг в американската ранг листа IMDb, отличи „От другата страна" с приза "Най-добър игрален документален филм". Второто отличие е в абсолютната категория GOLD, където филмът има почетна награда и е заедно с големия победител в тази графа. „От другата страна" печели приза в конкуренция с още 20 филмови документални ленти от цял свят.

Международният фестивал на независимото кино в Ливърпул преся 1300 филма от цял свят и класира „От другата страна“ на финала в своя конкурс преди месец, оказвайки се, че това е единственият български филм в този конкурс. А преди седмица българският документален филм влезе в селекцията и на канадските „Оскар“-и. „От другата страна" получи поредното си международно признание и ще получи минимум номинация за награда. Церемонията ще е в началото на месец септември, тази година.

Режисьор на „От другата страна“ е Николай Русакиев - режисьор, който няма нужда от представяне. Той е част от продуцентска къща „Телеман“. Журналистът Мартин Георгиев има над 20 години опит в електронни и печатни медии.


Ключови думи
От другата страна Мартин Георгиев